Padasjoki, Karhulenkki, 6,2 km

PADASJOKI

6,2 km

Medium

Karhulenkki kiertää Kelkutteenharjun maisemissa. Kelkutteenharju sijaitsee Evolla, joka on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsä- ja retkeilyalueista. Evolta löytyy patikkaretkiä päiväksi tai useammaksi. Karhulenkki kulkee Taruksen retkeilyalueella, joka on Evon alueen koillisosassa.

  • Kesto: Noin 3 tuntia
  • Reittimerkinnät: Reitti on merkitty ’tassu’ –merkeillä, kuten muutkin alueen reitit. Paikoitellen reitillä on myös ’Karhulenkki’ –viittoja.
  • Soveltuvuus: Keskivaativalla reitillä on hieman haastavia kohtia, mutta myös useita taukopaikkoja.

Reittikuvaus

Karhulenkki alkaa Kelkutteen pysäköintialueelta, samasta kohtaa kuin Savottapolku. Lähtöpaikalla on tulentekopaikka ja kaivo. Siinä sijaitsee myös Kelkutteen savottakämppä, joka on muistona alueen tukkijätkähistoriasta. Karhulenkki on saanut nimensä siitä, että se nousee Karhumäkeä ylös reitin puolivälin paikkeilla. Reitin varrella on noin 10 infotaulua, joissa teemana on vanhat sananlaskut jokapäiväisistä askareista ja työstä. Alkuosa reitistä kulkee paikoin heinikossa ja polulla on pieniä kantoja. Kahden ja puolen kilometrin jälkeen reitti on erittäin helppokulkuinen. Loppuosa reitistä kulkee kivikkoisemmassa maastossa ja lopussa on vaikeakulkuinen lasku. Karhumäen tulentekopaikka sijaitsee Iso-Tarus -järven Ruplahden maisemissa. Evon luonto on kuivahkoa mäntymetsää, jolle on ominaista pikkujärvien ja lampien runsaus. Alueen harjumaisuus on jääkauden aikaansaannoksia ja sen korkeus on ylimmillään noin 160 metriä merenpinnasta. Metsissä liikkuu talviasikaan hirviä ja myös alueen tunnuseläimestä, Ilveksestä tehdään silloin tällöin havaintoja. Alueella on myös runsaasti linnustoa ja muuttolinnuista esimerkiksi joutsenet pysähtyvät joskus muuttomatkallaan Evolle. Evon alueella on ollut asutusta jo 1300-luvulla. 1800-luvulla siellä toimi Suomen ensimmäinen metsäopisto.

Hyvä tietää

Alueella menee useita pieniä luontopolkuja. Patikkaretkeä voi jatkaa myös Padasjoelle päin Päijänne-Ilves -yhdysreitillä tai Asikkalaan Aurinko-Ilves -yhdysreitillä. Alueella on runsaasti valittavissa erilaisia aktiviteetteja; Evon retkeilyalueella voi meloa, suunnistaa ja hiihtää. Virkistyskalastusalueella voi kalastaa istutettua lohikalaa. Kalliokiipeilyä voi kokeilla Hakovuorella.

Vaativuus

Sateella reitillä on paljon liukkaita kohtia; vaelluskengät ovat tarpeelliset. Lähtöpaikalla Kelkutteella on tulentekopaikka puineen ja kaivo. Lähtöpaikalla on myös Kelkutteen savottakämppä, jota voi vuokrata. Reitin varrella, 3 km päässä lähtöpaikalta on Karhumäen nuotiopaikka. Läheisellä Koveronjärvellä on telttailualue, kaivo, laavu, käymälä ja tulentekopaikka. Teltan saa pystyttää myös laavun läheisyyteen. Telttailualueella on nuotiokehä, polttopuita ja kirves. Iso-Taruksen pohjoisrannalla on pysäköintialue, opastaulu sekä uimaranta. Järven itärannalla on laavu. Lähimmät kaupat ja palvelut sijaitsevat Padasjoella, joka on noin 15 km päässä reitin lähtöpisteestä. Evon retkeilyalueella palvelee Evokeskus, jonka yhteydessä on myös Hämeen Ammattikorkeakoulu. Koulun ruokala ja kahvio ovat auki rajoitetusta. Evokeskuksella on kesäisin kioski. Evokeskuksessa on myös vesipiste ja wc.

Reitin alkuun

Karhulenkki alkaa Kelkutteen pysäköintialueelta.

Kelkutteen pysäköintialue
Kelkutteentie 491
17470 Padasjoki
N61 15.417 E25 15.235

Evon retkeilyalue sijaitsee Hämeessä Hämeenlinnan kaupungissa ja Padasjoen kunnassa Lammi-Padasjoki -tien (nro 53) varrella. Etelästä ja pohjoisesta tultaessa Evolle pääsee Lammi-Padasjoki -tietä (nro 53) Evon kyltin mukaan. Pohjoisesta tultaessa käännytään Lahti-Jämsä -tieltä (nro 24) Tarukseen. Lammilta, Hämeenlinnasta, Padasjoelta ja Helsingistä on arkisin harvakseltaan linja-autoyhteyksiä Evolle. Bussit pysähtyvät Evokeskuksen tuntumassa.

Sights

  • Kelkutteenharjulta on vaikuttavat maisemat

 

Katso kuvagalleria Karhulenkistä