Laadukkaat maastokartat ilmaiseksi Garmin-laitteisiin

Avoin maastotietokanta mahdollistaa ilmaiset kartat

Laadukas maastokartta navigaattorissa on mukava apu vaikkapa patikkaretkellä tai marjareissulla, vaikkei koko suunnistusta pidä GPS-laitteen varaan jättääkään. Aikaisemmin kunnollisten maastokarttojen käyttö retkeilijän GPS-navigaattorissa on ollut toki hyvinkin mahdollista, mutta kunnon kartoista on voinut joutua maksamaan pitkän pennin. Maanmittauslaitoksen viime vuoden keväänä avaama maastokartta-aineisto taitavan harrastajan jalostamana tuo nyt laadukkaat kartat ilmaiseksi GPS-navigaattoreiden käyttäjille.

Teemu Peltonen on harrastetyönään tuottanut Maanmittauslaitoksen maastodataan perustuen Garmin GPS -laitteille sopivat karttaversiot, jotka hieman nörtähtävä retkeilijä voi annettujen ohjeiden perusteella asentaa omaan laitteeseensa, ja siis vieläpä ilmaiseksi. Kerron tässä lyhyesti kokemuksia karttojen asennuksesta omaan GPS-navigaattoriini. Tarkempi kuvaus Garmin-yhteensopivasta kartta-aineistosta ja asennusohjeet ovat Teemun sivuilla.

Asensin kartat Macillä, mutta asennuksen voi toki tehdä myös Windows-koneella.  GPS-navigaattorina käytössäni on vuodelta 2006 peräisin oleva Garmin Legend Cx -laite.

 

Miten kartat asennetaan

vAvoin maastokartta Garminiiin

Kartan asennus Garmin GPS-laitteeseen

Ensiksi karttatiedostot ladataan sivulta kartat.hylly.org omalle koneelle. Valitse kolmesta tiedostoversiosta sopiva riippuen asennustavasta ja käyttöjärjestelmästä. Eri tiedostot asennetaan hieman eri tavalla. Itse latasin Macciini tiedoston OSX-version. Ladattavat tiedostot sisältävät koko maan aineiston ja ovat siten aikamoisia, yli 1 GB, möhkäleitä, joten varaa lataamiseen aikaa ja kohtuullisen nopea laajakaistayhteys. Latauksen valmistuttua purin zip-tiedoston varsinaista asennusta varten.

Tiedoston lataamisen jälkeen rekisteröin uuden karttatiedoston Garmin Map Manager -ohjelmalla. Tämän jälkeen onkin aika käynnistää Garmin Map Installer -ohjelma, joka tunnistaa rekisteröidyn  karttatiedoston. Map Installer-ohjelmalla valitaan asennettavaksi halutut karttalehdet ja ladataan ne navigaattoriin USB-kaapelin kautta.

Kokemuksia asennuksesta

Vanhaan laitteeseeni voi suppean muistitilan (64MB) vuoksi  kerralla asentaa vain hyvin rajoitetun määrän karttalehtiä. Valitsin mukaan eniten kulkemiani alueita Nuuksion ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoista. Uudemmissa laitteissa muistitilaa on reilusti enemmän, joten karttojen asennuksessa ei tarvitse juurikaan muistin takia nuukailla.

Karttojen asennus sinällään sujui suoraviivaisesti annettujen ohjeiden avulla. Toki asennuksessa on useita vaiheita ja se vaatii siksi jonkin verran teknistä harrastuneisuutta, vaikkei mitään erikoistaitoja edellytäkään. Mutta palkkiona näpräämisestä on nyt GPS-laitteellani hyvälaatuiset maastokartat, joista käyttökokemuksia kerron tuonnempana. Kiitokset vielä Teemu Peltoselle aineiston jalostamisesta navigaattorille käyttökelpoiseen muotoon ja Maamittauslaitokselle aineiston avaamisesta.

Onko sinulla kokemuksia näistä Garminille tarkoitetuista  kartoista tai muista retkeilykäyttöön tarkoitetuista avoimista kartoista?